SKEN
Späť na zoznam výsledkov vyhľadávania
Katarína Minichová

Katarína Minichová (*02.10.1949 Trenčín - †12.08.2019)

Životopis

Po absolvovaní odboru dejín, teórie filmu a estetiky na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe, pracovala v Slovenskej televízii Bratislava najprv v odbore výskumu divákov, neskôr ako redaktorka, dramaturgička a vedúca dramaturgička hranej a animovanej tvorby. Podieľala sa na tvorbe pre deti, predovšetkým rozprávok na dobrú noc – večerníčkov. Bola členkou medzinárodných festivalových porôt, viedla konferencie i tvorivé dielne doma aj v zahraničí. Do roku 2002 pôsobila v medzinárodnej Skupine expertov pre deti EBU a Skupine garantov pre animovane koprodukcie (Európska vysielacia únia). V roku 2009 sa stala viceprezidentkou CIFEJ – Medzinárodného centra filmov pre deti a mládež a od roku 2012 pôsobila v jeho exekutíve. V rokoch 1993 až 2014 prednášala na Katedre scenáristicky a dramaturgie animovanej tvorby na VŠMU v Bratislave. Od roku 2006 bola programovou riaditeľkou festivalu Bienále animácie Bratislava (BAB).

Charakteristika ilustračnej tvorby

Katarína Minichová zasvätila svoj celý profesionálny život slovenskému animovanému filmu. Venovala sa nielen autorskej a scenáristickej práci, ale aj filmovej kritike a teórii so zameraním na film pre deti a mládež. Do jej dramaturgickej dielne patria animovane rozprávky zo seriálov Najmenší hrdinovia, Dada a Dodo, Vodník Rybka a Figliar Šupka, Panák z križovatky či Bratislavské rozprávky. Je tiež autorkou scenárov k animovaným filmom Ovčiar a vietor či Krištof v ríši škriatkov zo seriálu Rozprávky z celého sveta. 

S jej menom je nerozlučne spojený aj Medzinárodný festival animovaných filmov pre deti – Bienále animácie Bratislava (BAB). Podnietila vznik niekoľkých zaujímavých aktivít, ktorých zámerom bolo priblížiť animovanú tvorbu širokej verejnosti. Medzi najúspešnejšie patria tvorivé dielne pre deti, Animačný expres či KINO BAB – cyklus o animovaných filmoch z domova i zo sveta. Festival BAB sa pod vedením Kataríny Minichovej stal uznávaným partnerom významných európskych filmových festivalov a medzinárodných inštitúcii. 

Odkazy na web

Skcinema

ČSFD 

SPOMIEKOVÝ VEČER NA KATARÍNU MINICHOVÚ 

OD ZAKLADATEĽA K POKRAČOVATEĽOVI

Ukážky z ilustrátorskej tvorby

Kniha: Evanjelium podľa Dickensa: život nášho Pána

Autori: text Charles Dickens ; ilustr. Ľuba Končeková-Veselá ; graf. upr. Ľubomír Krátky ; prel. Katarína Minichová

Vydavateľstvo: Buvik

Rok vydania: 1999

Tlačiareň: Slovenská Grafia

Formát: 77 s. : fareb. ilustr. ; 22 x 15 cm

ISBN: 80-85507-75-7

Ocenenia: Najkrajšie knihy Slovenska 1999 - Cena BIBIANY za najkrajšiu detskú knihu, Diplom; Najkrajšie a najlepšie detské knihy jari, leta, jesene a zimy na Slovensku 1999 - Najkrajšia detská kniha jesene

Späť na zoznam výsledkov vyhľadávania
]]>