SKEN
Späť na zoznam výsledkov vyhľadávania
Garri Bardin

Garri Bardin (*11.09.1941 Orenburg)

Životopis

Garri Bardin sa narodil 11. septembra 1941 v Orenburgu. Po štúdiu na divadelnej škole V. I. Nemirovič-Dančenka v Moskve pôsobil najprv ako herec vo filmoch a v Divadle N. V. Gogoľa, v roku 1974 sa stal producentom Moskovského bábkového divadla. O rok neskôr už realizoval svoj prvý animovaný film v Sojuzmuľtfilme, kde zotrval až do pádu socialistického režimu a vytvoril 15 krátkych filmov. V roku 1991 si založil vlastné štúdio Stayer, v ktorom pôsobí dodnes. Za svoju animátorskú tvorbu získal viacero prestížnych ocenení – Nika, Zlatá palma (Cannes), Štátna cena Ruskej federácie.

Charakteristika ilustračnej tvorby

Garri Bardin je ruský animátor, scenárista, producent i režisér. V jeho filmoch je zrejmá blízkosť s bábkovým divadlom, autor je fascinovaný predmetom, hmotou, materiálom. Rôznymi technikami dokáže vyjadriť akýkoľvek obsah a tému - rôznofarebné zápalky (Konflikt, 1983) , špagáty (Manželstvo, 1987), drôt (Ozdôbky, 1987). Osobitnú kapitolu Bardinovej tvorby tvorí plastelínová animačná technika, plastelíne ponecháva tvárnosť a elasticitu a tým poskytuje svojim bábkovým hrdinom novú škálu pohybových možností.

Pre Garriho Bardina je však forma vždy len prostriedkom na tlmočenie obsahu. Jeho filmy často nesú silný spoločensko-politický podtext - Break! (1985),  Sivý vlk a červená čiapočka (1990). V stredometrážnej snímke Kocúrom v čižmách (1995)  ironickým spôsobom interpretuje novodobé problémy ruskej spoločnosti. Bardin sa obracia k deťom najmä v trojdielnej sérii magických bábkových príbehov o vymyslenej opatrovateľke Čuča (1997, 2001, 2004). Dlhometrážny film Škaredé káčatko (2010) zdôrazňuje potrebu tolerancie; vracia sa v ňom nielen k rozprávke, ale i svojmu obľúbenému žánru muzikálu so spievanými a tanečnými vstupmi.

Odkazy na web

Wikipedia

Studio Stayer

Animator.ru

Ukážky z ilustrátorskej tvorby

Späť na zoznam výsledkov vyhľadávania
]]>